programmeren-onderwijsrobot

Robots: De ultieme manier om kinderen te leren programmeren

06 Dec 2023

In de snel veranderende wereld van technologie is het cruciaal om kinderen niet alleen bekend te maken met computers en software, maar ook om hen de vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om actief deel te nemen aan deze voortdurende ontwikkelingen. Het aanleren van programmeervaardigheden is daarom van groot belang. Het introduceren van robots in de klas is een effectieve methode om dit te bereiken. Op de basisschool kunnen ze de fundamentele principes leren, terwijl ze in het voortgezet onderwijs dieper ingaan op de materie. We vertellen er alles over in deze blog.

Waarom robots gebruiken om kinderen te leren programmeren?

Het gebruik van robots om kinderen te leren programmeren heeft diverse voordelen. Het voegt een interactief element toe aan het leerproces, waardoor kinderen hands-on kunnen experimenteren en ontdekken. Dit maakt leren niet alleen educatief, maar ook plezierig. De tastbare ervaring met robots maakt abstracte concepten toegankelijker. Daarnaast biedt het introduceren van robots in de klas de kans voor kinderen om te begrijpen hoe programmeervaardigheden in de praktijk worden toegepast, waarbij de nadruk ligt op probleemoplossend denken. Het werken met robots stimuleert ook samenwerking en teamwork, waardoor kinderen niet alleen programmeervaardigheden ontwikkelen maar ook sociale en communicatieve vaardigheden verbeteren.

leren-programmeren

Leren programmeren op de basisschool

Op de basisschool kunnen we robots op een interessante en interactieve manier inzetten om kinderen kennis te laten maken met programmeren. Door eenvoudige instructies voor de robot te schrijven, leren leerlingen stap voor stap hoe ze duidelijke opdrachten kunnen formuleren. Deze aanpak helpt niet alleen om complexe ideeën begrijpelijk te maken, maar stimuleert ook het logisch denken.

Uiteindelijk is het programmeren altijd onderdeel van een opdracht. Voor basisschoolleerlingen is de opdracht bijvoorbeeld om met de robot een presentatie te geven over een bepaald thema. De leerling zoekt informatie op, maakt een PowerPoint presentatie, programmeert de robot en presenteert uiteindelijk samen met de robot voor de klas. Naast dat een robot het geven van een presentatie een stuk leuker en interactiever maakt, helpt het leerlingen ook met leren programmeren. Een belangrijke vaardigheid voor de toekomst.

Programmeren in het voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs kunnen robots worden ingezet voor een diepgaande benadering van het leren programmeren. De intuïtieve programmeerinterface biedt leerlingen de kans om op een eenvoudige manier complexere algoritmes te ontwikkelen en een beter begrip te krijgen van geavanceerde programmeertalen, zoals Python of Javascript. Bovendien kunnen ze deze kennis gelijk toepassen in de echte wereld. Zo wordt een brug geslagen tussen theorie en praktijk.

Een van de opdrachten die een middelbare scholier kan uitvoeren, is het programmeren van een bewegingsoefening voor ouderen. De scholier moet goed nadenken wie de doelgroep is en hoe de robot de doelgroep kan motiveren om mee te bewegen. Vervolgens programmeert de scholier de robot en zet deze in bij de ouderen in een verzorgingshuis. Zo creëert het kind, dankzij een programmeeropdracht, een interactie tussen robot en mens.

Verschillende niveaus

De software van Robotsindeklas maakt het dus mogelijk om op verschillende niveaus te programmeren. Op die manier blijven we leerlingen voortdurend uitdagen.

  • Basis programmeren, geschikt voor groep 3 en 4
  • Gevorderd programmeren, geschikt voor PO bovenbouw, VO, MBO en HO
  • Gevorderd+, geschikt voor iedereen die op zoek is naar meer uitdaging in het programmeren

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze software? Bekijk dan deze video waarin direct wordt uitgelegd hoe je kunt programmeren met onze onderwijsrobot.

leren-programmeren-niveaus

Onze robots brengen programmeerplezier naar de klas

Met behulp van onze robots en ons platform krijgen kinderen de kans om programmeervaardigheden op verschillende niveaus te ontwikkelen. Of het nu gaat om basisschoolleerlingen of middelbare scholieren, ons diverse scala aan programmeeropdrachten maakt leren programmeren boeiend en toegankelijk.

Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor jouw onderwijsinstelling te bespreken.

programmeren-onderwijsrobot

Ervaar het platform
met de virtuele robot!

×