Remedieren en digitale geletterdheid

De spreekbeurtmethode

23 Nov 2022

De spreekbeurtmethode in het kort

Met de spreekbeurtmethode presenteer je samen met een echte sociale onderwijsrobot. Thuis wordt de spreekbeurt voorbereid en geprogrammeerd op de virtuele robot. In de klas presenteert de leerling samen met de robot. Kinderen gebruiken de technologie als middel om iets te bereiken en niet als trucje dat je moet leren. Kortom: de robots ondersteunen uitstekend bij het geven van spreekbeurten.

De spreekbeurtmethode is dé lesmethode voor digitale geletterdheid in het primair onderwijs.

Hoe werkt de spreekbeurtmethode?

  • Digitale geletterdheid in het lesprogramma inpassen is geen gemakkelijke taak. Daarom hebben wij bij Robotsindeklas deze nieuwe lesmethode voor het bijbrengen van digitale geletterdheid ontwikkeld.
  • Met deze methode kun je schoolbreed alle digitale vaardigheden voldoende aan bod laten komen. De leerling bereidt thuis de spreekbeurt voor, inclusief het programmeren van een virtuele robot.
  • De leerling kan in ons platform ook slides gebruiken en quizvragen maken.
  • De leerkracht zet de onderwijsrobot in de klas en start op het digibord de robotapp van de leerling. De leerling geeft samen met de robot de spreekbeurt.
  • De methode is geschikt voor kinderen vanaf groep 5. Er zijn voor verschillende niveaus app-sjablonen en leskaarten.

Groep 5-6

Hier begint onze spreekbeurtmethode. Kinderen maken hun eerste spreekbeurt , en dit is spannend. Daar helpt de robot bij door als maatje naast de kinderen ook wat te vertellen. Kinderen programmeren in onze presentatie-blokkentaal wat de robot moet zeggen. App-shablonen en leskaarten voor kinderen en leerkrachten zijn beschikbaar. Bekijk een voorbeeld van een leskaart voor kinderen.

Spreekbeurtmethode groep 5 en 6

Groep 6-7

In de tweede fase wordt ook powerpoint geintegreerd in het programma. Kinderen maken een spreekbeurt en bepalen ook wanneer de robot de volgende slide laat zien op het digibord. Dit is volledig geintegreerd in ons systeem. App-shablonen en leskaarten voor kinderen en leerkrachten zijn ook hiervoor beschikbaar. De leerkracht doet de robot aan en start de app van de leerling.

Groep 7-8

De derde fase is een volledige interactieve quiz met powerpoint en vragen aan de klas. Kinderen laten de robot reageren op antwoorden uit de klas, op kaartjes, en laten hem quizvragen stellen. Om beurten vertellen het kind en de robot delen van de spreekbeurt. App-shablonen en leskaarten voor kinderen en leerkrachten zijn ook hiervoor beschikbaar.

Spreekbeurtmethode groep 7 en 8

Waarom werkt de spreekbeurtmethode?

  • Door het thuis programmeren van de virtuele robot, en de interactie met de robot tijdens de spreekbeurt wordt de leerling digitaal geletterd.
  • Het is nauwelijks meer voorbereiding voor de leerkracht. De leerkracht kan de presentatie en de robotapp in één keer starten vanuit onze gebruiksvriendelijke portal.
  • Door de herhaling leren kinderen digitale vaardigheden en zijn voorbereid op een toekomst met interactieve robots en kunstmatige intelligentie. De spreekbeurt is immers een terugkomend onderdeel in het curriculum.
  • Door de herhaling ontdekken óók leerkrachten hoe de rijkdom aan andere mogelijkheden van ons platform benut kan worden.
  • Werken met een echte robot is bovendien erg motiverend voor jongens en meisjes, en werkt drempelverlagend voor het geven van de spreekbeurt.

Ervaar het platform
met de virtuele robot!

Ervaar het platform
met de virtuele robot!

×