De spreekbeurtmethode

Dé lesmethode voor digitale geletterdheid in het primair onderwijs.

Spreekbeurt met de robot

Robotsindeklas heeft dé nieuwe lesmethode voor het bijbrengen van digitale geletterdheid. De spreekbeurtmethode past eenvoudig binnen het bestaand curriculum zonder extra werkdruk. Door voorbereiding van de spreekbeurt, het thuis programmeren van de virtuele robot, en de interactie met de robot tijdens de spreekbeurt wordt de leerling digitaal geletterd. Gebruik van ons platform in de klas verhoogt de werkdruk niet. De spreekbeurt is al een vast onderdeel in elk curriculum, en ons systeem is eenvoudig in het gebruik. Door aan te sluiten bij de spreekbeurt leren kinderen ook dat technologie een middel is om iets te bereiken en geen trucje dat je moet beheersen. Verder is presenteren samen met de robot leuk en minder eng.

Hoe werkt dat?

De leerling bereidt thuis de spreekbeurt voor, inclusief het programmeren van een virtuele robot. De leerling kan in ons platform ook slides gebruiken en quizvragen maken. De leerkracht zet de onderwijsrobot in de klas en start op het digibord de robotapp van de leerling. De leerling geeft samen met de robot de spreekbeurt. De methode is geschikt voor kinderen vanaf groep 5. Er zijn voor verschillende niveaus app-sjablonen en leskaarten. Voor jongere kinderen zijn er vele andere manieren om ons produkt te gebruiken, zodat je ons produkt schoolbreed in kan zetten.

Groep 5-6

Hier begint onze spreekbeurtmethode. Kinderen maken hun eerste spreekbeurt , en dit is spannend. Daar helpt de robot bij door als maatje naast de kinderen ook wat te vertellen. Kinderen programmeren in onze presentatie-blokkentaal wat de robot moet zeggen. App-shablonen en leskaarten voor kinderen en leerkrachten zijn beschikbaar. Bekijk een voorbeeld van een leskaart voor kinderen.

Groep 6-7

In de tweede fase wordt ook powerpoint geintegreerd in het programma. Kinderen maken een spreekbeurt en bepalen ook wanneer de robot de volgende slide laat zien op het digibord. Dit is volledig geintegreerd in ons systeem. App-shablonen en leskaarten voor kinderen en leerkrachten zijn ook hiervoor beschikbaar. De leerkracht doet de robot aan en start de app van de leerling.

Groep 7-8

De derde fase is een volledige interactieve quiz met powerpoint en vragen aan de klas. Kinderen laten de robot reageren op antwoorden uit de klas, op kaartjes, en laten hem quizvragen stellen. Om beurten vertellen het kind en de robot delen van de spreekbeurt. App-shablonen en leskaarten voor kinderen en leerkrachten zijn ook hiervoor beschikbaar.

Waarom werkt dit?

Het is nauwelijks meer voorbereiding voor de leerkracht. De leerkracht kan de presentatie en de robotapp in één keer starten vanuit onze gebruiksvriendelijke portal. Door de herhaling leren kinderen digitale vaardigheden en zijn voorbereid op een toekomst met interactieve robots en kunstmatige intelligentie. De spreekbeurt is immers een terugkomend onderdeel in het curriculum. Door de herhaling ontdekken óók leerkrachten hoe de rijkdom aan andere mogelijkheden van ons platform benut kan worden. Werken met een echte robot is bovendien erg motiverend voor jongens en meisjes, en werkt drempelverlagend voor het geven van de spreekbeurt.